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STANDARDS COMMITTEE 

11TH APRIL, 2005 ITEM NO.  10 

 

 

A CODE FOR THE FUTURE - A CONSULTATION PAPER ON THE REVIEW OF 

THE CODE OF CONDUCT FOR MEMBERS 

 

 

 

Purpose of Report 

 

1. To seek the views of the Standards Committee prior to the submission of a report to the 

Council on a consultation paper on the review of the Code of Conduct for Members issued 

by the Standards Board for England. 

 

Information and Analysis 

 

2. The Standards Board for England has issued a consultation paper entitled "A Code for the 

Future".  A copy of the consultation paper and an introduction to it have previously been 

forwarded to all Members of the Standards Committee but they are attached to this report 

for the sake of completeness and also because the agenda items are circulated to all Parish 

Councils, who may wish to respond independently to the Standards Board on the content. 

 

3. The Standards Board for England has been asked to conduct the review by the Government, 

which does not wish to dilute the underlying principles of the existing code but rather seeks 

to learn from experience of working with it.  It is nearly three years since the Code came 

into force. 

 

 

Key areas 

 

4. The Standard Board for England indicate that the following are the key areas from their 

prospective :- 

 

(a) Public interest defence in relation to disclosure of confidential information. 

 

(b) The duty for Members to report misconduct by colleagues. 

 

(c) The line between public and private conduct. 

 

(d) Personal and Prejudicial Interest. 

 

(e) Registering Interest. 

 

5. For convenience it is proposed to set out in this covering report the 29 questions posed by 

the Standards Board with a short response on each question.  The views of the Standards 

Board are set out on each point in the consultation paper itself.  Areas where there has been 

some difficulty locally will be the subject of fuller comment.   
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Questions and Suggested Reponses. 

 

The general principles 

1. Should the ten general principles be incorporated as a preamble to the Code of Conduct? 

Response - yes, for the sake of completeness. 

2. Are there any other principles which should be included in the Code of Conduct? 

Response - no proposals 

Disrespect and freedom of speech 

3. Is it appropriate to have a broad test for disrespect or should we seek to have a more 

defined statement? 

Response - a broad test for disrespect appears to be more appropriate. 

4. Should the Code of Conduct include a specific provision on bullying?  If so, is the Acas 

definition of bullying quoted in the full consultation paper appropriate for this? 

Response - In the light of a recent case nationally, a specific provision on bullying should 

be included and it would be useful to have a common definition with Acas on what 

bullying actually is. 

Confidential information 

5. Should the Code of Conduct contain an explicit public interest defence for members who 

believe they have acted in the public interest by disclosing confidential information? 

Response - releasing confidential information in the public interest should be recognised 

as grounds of defence to an alleged breach of paragraph 3(a).  It creates uncertainty to 

follow the alternative argument, namely, that a public interest issue should be considered 

as an argument in mitigation of a breach rather than a distinct defence.  Councillors are 

likely to be unhappy with a situation where this can be raised only by way of mitigation 

because they will by that point have been found to be in breach of the Code. 

6. Do you think the Code of Conduct should cover only information which is in law 

"exempt" or "confidential", to make it clear that it would not be a breach to disclose any 

information that an authority had withheld unlawfully? 

Response - yes; any other view would be legally unsound.  If an authority has withheld 

information unlawfully, it should not be a breach to disclose that information. 

Disrepute and private conduct 

7. Should the provision relating to disrepute be limited to activities undertaken in a 

member's official capacity or should it continue to apply to certain activities in a 

member's private life? 

Response - provided that there remains a link between a member's conduct in their private 

life and the performance of their public office, then the provision relating to disrepute 
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should continue to apply to certain activities in the member's private life.  

8. If the latter, should it continue to be a broad provision or would you restrict it solely to 

criminal convictions and situations where criminal conduct has been acknowledged? 

Response - there is a sound argument that it should continue to be a broad provision as 

there are issues which can arise over and above matters attracting a criminal sanction 

which nevertheless bring into question a member's fitness to carry out their official duties 

as a Councillor. 

Misuse of resources 

9. We believe that the Code should prohibit breaches of the publicity code, breaches of any 

local protocols, and misuse of resources for inappropriate political purposes.  Do you 

agree? 

Response - this really follows through the provisions of the Local Government Act 1986 

and the Publicity Code issued under that. 

10. If so, how could we define 'inappropriate political purposes'? 

Response - the definition could relate to providing resources with a view to assisting a 

Councillor in activities which are purely party political, relating to support for election 

purposes and activities/meetings which are not open to the public or to any other political 

party. 

11. Is the Code of Conduct right not to distinguish between physical and electronic 

resources? 

Response - there does not appear to be any significant difference between the two types 

of resource. 

Duty to report breaches 

12 Should the provision of the Code of Conduct that requires members to report breaches of 

the Code by fellow members be retained in full, removed altogether, or somehow 

narrowed? 

Response - as the Code of Conduct as presently worded in this respect is prone to abuse, 

it would be appropriate to consider narrowing its provisions. 

13. If you believe the provision should be narrowed, how would you define it?  For example, 

should it apply only to misconduct in a member's public capacity, or only to significant 

breaches of the Code? 

Response - one reasonable way of narrowing its provisions would be that it should apply 

only to significant breaches of the Code.  That of course does give rise to issues of 

interpretation but it is not unusual to find words of this kind used in codes or indeed 

legislation and it is a question of interpretation in any particular case. 

14. Should there be further provision about making false, malicious or politically-motivated 

allegations? 

Response - although there have been no local issues of this kind, it would appear from 

case studies elsewhere that a further provision to deter false, malicious or politically 
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motivated allegations would be appropriate. 

15. Does the Code of Conduct need to provide effective protection for complainants against 

intimidation, or do existing sections of the Code of Conduct and other current legislation 

already cover this area adequately? 

Response - existing sections of the Code of Conduct and other current legislation cover 

this adequately.  

Personal interests 

16. Do you think the term "friend" requires further definition in the Code of Conduct? 

Response - No.  The everyday definition applies and guidance has been given by the 

Standards Board for England which may help in any particular circumstance, as 

mentioned in paragraph 5.1.3 of the consultation paper. 

17. Should the personal interest test be narrowed so that members do not have to declare 

interests shared by a substantial number of other inhabitants in an authority's area? 

Response - the personal interest test is a matter of considerable concern at the present 

time.  Members should properly declare a personal interest in matters such as 

concessionary fares for the elderly where they themselves are over the qualifying age.  

They should also so where they have a relative who falls in that category.  This is despite 

the fact that a large part of the population as a whole falls within the category of person 

obtaining benefit from a concessionary fare scheme.  Similar issues arise in relation to 

education matters.  It seems quite unsatisfactory at the moment for Members to have to 

declare a personal interest in these circumstances. 

18. Should a new category of 'public service interest' be created, relating to service on other 

public bodies and which is subject to different rules of conduct? 

Response - this is an interesting suggestion.  The rules for Members who serve upon other 

public bodies should be different from the rules relating to personal interest generally, 

particularly with a view to encouraging participation and the interchange of information 

between two public bodies via the contribution of a Member who sits on both. 

19. If so, do you think public service interests which are not prejudicial and which appear in 

the public register of interests should have to be declared at meetings? 

Response - this is a reasonable suggestion, although mass declarations have not been an 

issue in respect of service on other public bodies so far as Darlington Borough Council is 

concerned. 

20. Do you think paragraph 10(2)(a-c), which provides limited exemption from the 

prejudicial interest rules for some members in certain circumstances, should be removed 

from the Code of Conduct? 

Response - provided that some other workable system can be introduced, then it would be 

helpful to dispense with the somewhat complicated provisions of paragraph 10(2)(a-c), 

which are difficult to interpret at the moment, in that that paragraph seems to provide a 

rather circular provision whereby a Member declares a personal interest, concludes that in 

normal circumstances it would be a prejudicial interest but because it relates to a public 

body it may be treated as not prejudicial but then Guidance indicates that the Members 

still has to consider whether it is a prejudicial interest.  That clearly is a difficult system to 
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operate satisfactorily.  Providing that any new system can provide greater clarity for 

Members, that would be an appropriate way forward and the existing paragraph could be 

deleted. 

21. Do you think less stringent rules should apply to prejudicial interests which arise through 

public services and membership of charities and lobby groups? 

Response - Yes, although the suggestion set out in paragraph 5.1.15 regarding the 

treatment of such interests as prejudicial in certain situations is supported.  Those 

situations relate to direct impact on the body concerned and should continue to be treated 

as prejudicial. 

Prejudicial interests 

22 Should members with a prejudicial interest in a matter under discussion be allowed to 

address the meeting before withdrawing? 

Response - apart from prejudicial interests arising from public service or membership of 

charities and lobby groups, which is set out earlier in the consultation paper, it would 

seem that allowing a Member with a prejudicial interest to address the meeting before 

withdrawing would undermine one of the key principles of the existing Code, namely that 

the decision making process is protected from influence by Members who have a 

prejudicial interest and that should include presence at the meeting at any time when that 

item is being discussed. 

23. Do you think members with prejudicial public service interests should be allowed to 

contribute to the debate before withdrawing from the vote? 

Response - agreed that Members with prejudicial public service interests could be 

allowed to contribute before withdrawing from the vote although there are some 

reservations about the introduction of yet a further arrangement for declaring interests and 

leaving meetings.  If this were to be introduced there would then be alternative situations 

whereby firstly a Member declares a personal interest but not prejudicial and stays in the 

meeting, a second situation where they declare a personal and prejudicial interest and 

leave the meeting and the new third situation whereby they declare a personal and 

prejudicial interest but are allowed to contribute to the debate before withdrawing 

because it is a public service interest.  There are concerns about the confusion that may 

arise.   

Registration of Interests 

24. Should Members employed in areas of sensitive employment, such as the security 

services, need to declare their occupation in the public register of interests? 

Response - agreed that that is not necessary, provided that the information is passed to the 

Monitoring Officers for secure retention. 

25. Should members be required to register membership of private clubs and organisations?  

And if so, should it be limited to organisations within or near an authority's area? 

Response - the approach suggested by the Board is supported namely that there should be 

an explicit requirement to register but only in respect of private clubs and organisations 

within or near the authority's area. 
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Gifts and hospitality 

26 Should the Code of Conduct require the register of gifts and hospitality to be made 

publicly available? 

Response - there is no reason why the register should not be made publicly available and 

in fact, it would be a positive move in the interest of public confidence. 

27. Should members also need to declare offers of gifts and hospitality that are declined? 

Response - the rationale for the register itself suggests that offers of gifts and hospitality 

that are declined should be declared. 

28 Should members need to declare a series of gifts from the same source, even if these gifts 

do not individually meet the threshold of declaration?  How could we define this? 

Response - gifts from the same source over a period of time ought to be declared even if 

individually they are below the financial threshold where in total they amount to 

significantly more than £25.  The definition would need to refer to offers or 

gifts/hospitality over a set period of time, possibly over a 12 month period. 

29. Is £25 an appropriate threshold for the declaration of gifts and hospitality? 

Response - although the financial threshold need not be adjusted at this point in time, the 

Code as at present drafted does tend to give the indication that gifts of any value can be 

accepted provided simply that they are declared.  That is a misleading impression because 

it clearly is inappropriate in many cases for gifts to be accepted or hospitality received 

and the declaration of it is irrelevant.  Members should not be deluded into thinking that 

declaring gifts and hospitality equates to a green light to accept such gifts and hospitality.  

There will be many situations where acceptance is totally inappropriate. 

 

 

Legal Implications 

 

6. This report has been considered by the Borough Solicitor for legal implications in 

accordance with the Council's approved procedures.  There are no issues which the Borough 

Solicitor considers need to be brought to the specific attention of Members, other than those 

highlighted in the report. 

 

Section 17 of the Crime and Disorder Act 1998 

 

7. The contents of this report have been considered in the context of the requirements placed 

on the Council by Section 17 of the Crime and Disorder Act 1998, namely, the duty on the 

Council to exercise its functions with due regard to the likely effect of the exercise of those 

functions on, and the need to do all that it reasonably can to prevent, crime and disorder in 

its area.  It is not considered that the contents of this report have any such effect. 

 

Conclusion 

 

8. There are a number of areas of the existing Code where difficulties have arisen nationally 

and to some degree locally but the opportunity to comment on the consultation papers is 

welcomed.  Any improvement to the Code which would lead to a better understanding 
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generally is to be commended. 

 

Recommendation 

 

9. The views of the Standards Committee are requested on the consultation paper generally 

and in particular on responses to be given on the specific questions posed in the 

Consultation Paper for further consideration by the Council with a view to a Council 

response being sent by 17th June, 2005. 

 

 

 

Peter Kearsley, 

Borough Solicitor and Monitoring Officer 

 

 

Background Papers 

 

None other than the Consultation Paper attached 

 
Peter Kearsley : Extension 2306 
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